Avantajele medierii

 

Decizia iti apartine: Responsabilitatea si autoritatea de a ajunge la un acord raman celor care sunt parti in conflict. Acestia au dreptul sa faca propriile alegeri in loc sa ofere puterea de decizie unui tert. Disputa este privita ca o problema care urmeaza sa fie rezolvata de catre parti cu ajutorul mediatorului. Mediatorul nu ia decizii si nici nu da consultanta partilor. Mediatorul faciliteaza comunicarea dintre parti si le ajuta sa negocieze pentru a ajunge la o solutie acceptata de catre parti.

MEDIATORUL ESTE ALES SI ACCEPTAT DE CATRE PARTI.

 

Se concentreaza asupra nevoilor si intereselor: Medierea analizeaza cauzele de fond ale problemei si cauta solutiile care se potrivesc cel mai bine nevoilor Dumneavoastra si care va satisfac interesele. Solutia este multumitoare pentru ambele parti tocmai pentru ca raspunde intereselor partilor.

 

Relatia dintre parti: Vecini, parinti divortati, angajatori si angajatii lor, parteneri de afaceri, colegi si membrii unei familii sunt in situatia in care trebuie sa continue sa interactioneze unii cu ceilalti. Daca se adreseaza instantei, relatia se deterioreaza, deoarece o parte castiga, iar cealalta pierde .

Medierea priveste in viitor. Ajuta atat la rezolvarea problemelor, cat si la pastrarea relatiilor.

 

Informala: Medierea poate fi un proces mai putin intimidant spre deosebire de o instanta judecatoreasca. Din moment ce nu exista reguli stricte de procedura, aceasta flexibilitate le permite persoanelor implicate sa-si gaseasca cea mai buna cale spre un acord

 

Rezolvare mai rapida decat in instanta: Pot trece ani pana se finalizeaza un proces de judecata, pe cand un acord prin mediere poate fi obtinut si in cateva ore. Durata unei medieri depinde, in principal, de stadiul disputei, de vointa partilor de a rezolva problemele si de capacitatea de a negocia a acestora.

Disputa se poate solutiona intr-o sesiune de mediere sau in mai multe, in functie de complexitate. Partile, impreuna cu mediatorul, vor agrea planificarea sedintelor de mediere.

Costuri mai mici: Un proces in instanta este costisitor, iar costurile pot depasi beneficiile. Poate fi important sa alocati acei bani pentru a rezolva problema, pentru a repara daunele sau pentru a-i inapoia cuiva banii. Daca nu puteti ajunge la un acord, alte optiuni legale sunt inca posibile. Chiar si un acord partial poate scadea din taxele litigiului care ar urma pentru rezolvarea problemelor nerezolvate la mediere.
 
Confidentialitate: Spre deosebire de majoritatea cazurilor din instanta, care se discuta in sedinte publice, in mediere  discutiile au loc intr-un cadru care asigura confidentialitate. La mediere participa doar mediatorul cu partile, eventual asistentii partilor (avocati, rude, consultanti). Mediatorul este obligat sa pastreze confidentialitatea tuturor informatiilor aflate pe parcursul medierii, cu exceptia cazurilor prevazute de lege si sa restituie partilor orice inscrisuri folosite de catre acestea in timpul medierii.
De regula, partile decid sa pastreze si ele confidentialitatea asupra informatiilor din cadrul medierii, dar pot avea si alta optiune.
Toti participantii vor semna acorduri de pastrare a confidentialitatii.
 
Mediatorul nu poate fi chemat ca martor, decat in cazurile exceptionale prevazute de lege.
 
Aplicarea medierii
Medierea poate fi utilizata in solutionarea unui spectru larg de dispute.
Pot face obiectul medierii orice dispute de natura civila, comerciala, de familie, penala, din domeniul protectiei consumatorilor, dispute in comunitate etc.
 
In principiu, toate cauzele asupra carora partile se pot intelege prin negociere pot fi solutionate prin mediere.
·         Dispute civile: granituire, revendicare, probleme locative, executarea unui contract, despagubiri etc.
·         Dispute de familie: neintelegerile dintre soti privind continuarea casatoriei, exercitiul drepturilor parintesti, stabilirea domiciliului copiilor, contributia parintilor la intretinerea copiilor, precum si orice alte neintelegeri.
·         Comerciale (de afaceri): Executarea  si interpretarea contractelor, incetarea unor intelegeri, pretentii etc
·         Organizationale: dispute in cadrul unor companii, asociatii, organizatii sindicale, patronale, federatii.
·         Victima-agresor (penale): fapte pedepsite de legea penala in Romania pentru care, potrivit legii, retragerea plangerii prealabile sau impacarea partilor inlatura raspunderea penala.
·         In comunitate: vecini, asociatii de proprietari, dispute in scoala, dispute de mediu etc
·         Relatii de munca
 
Partile pot apela la mediere oricand doresc sa incerce acest mod de solutionare pe cale amiabila. Este mai eficienta si cu rata mai mare de succes medierea disputei inainte de apelarea la instanta judecatoreasca.
Medierea poate avea loc si in cazul in care partile s-au adresat deja instantei de judecata. In acest caz ,mediere poate avea loc din initiativa partilor ori la recomandarea instantei, acceptata de parti. Procesul aflat pe rolul instantei se suspenda la cererea partilor pana la finalizarea medierii, dar nu mai mult de 3 luni, in cauzele penale.
 
Drepturile partilor in mediere:
·         Partile sunt libere sa decida daca accepta procesul de mediere si acordul rezultat
·         Partile se pot retrage oricand din procesul de mediere
·         Partile sunt libere sa aleaga mediatorul
·         Partile au dreptul de a fi informate cu privire la procesul de mediere inainte de a accepta participarea la mediere
·         Partile au dreptul de a-si defini problemele si interesele si au control total asupra solutiei de rezolvare a disputei
·         Partile au dreptul de a beneficia de serviciile unui mediator neutru si impartial
·         Partile au dreptul la confidentialitate din partea mediatorului
 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog